For plejehjemsbeboere

Maden på plejehjem og korttidspladser

Vi tilbereder god, klassisk dansk mad af årstidens råvarer. Vi har samtidig fokus på ernæring til småtspisende og mad i forskellige konsistenser, så alle beboere uanset deres tygge-synkefunktion, kan tilbydes et nærende og værdigt måltid

Månedens menu

Vores menu følger årstid og højtider. Se månedens menu på plejehjem og korttidspladser her: 

Månedens menu for juni (uge 22 - 26) (ældrekost og blød kost)

Månedens menu for juni (gratinkost)

 

 

Madens smag

 

I køkkenet smager vi altid maden til inden den serveres. Alligevel er der stor forskel på hvad vi kan lide og hvordan vi oplever madens smag. Det skyldes blandt andet at vi med alderen ændrer smagsopfattelse pga. svækket sanser, medicin, tørre slimhinder mm.
For at sikre at alle beboere får bedst mulig smagsoplevelse, er der mulighed for at smage maden til ved bordet ved at tilsætte noget surt, sødt, salt, umami eller stærkt. Det kan fx være agurksalat, rødbeder, citronsaft, soyasauce, engelsk sauce, ketchup, sennep, chilisauce.

 

Er der udvalgte fødevaregrupper, som beboere ikke ønsker at spise, er det muligt at fravælge disse, og i stedet få serveret en anden fødevare. Følgende fødevaregrupper kan fravælges: fisk inkl. skaldyr, indmad, grisekød, lammekød, alt kød, ris, pasta.

Hvis beboere ønsker vegetarisk mad, er det muligt at tilvælge fisk og fjerkræ til den vegetariske menu.

Madens konsistens

 

Alle beboere skal tilbydes værdige måltider hvor man trygt kan spise maden, uanset tygge- og synkefunktion. Vi arbejder for at maden ser appetitlig og indbydende ud, ligegyldig hvilken konsistens maden er tilberedt i.

Vi tilbyder dagligt smørrebrød, varm mad og kage i tre forskellige konsistenser: almindelig konsistens - blød konsistens - gratinkonsistens. Derudover er der mulighed for at få supper og smoothies i cremet konsistens, hvis der er behov for det. 

Undersøgelser viser at op imod 87% af alle beboere på plejehjem i Danmark, har svært ved at tygge og/eller synke maden. Det betyder, at det er helt normalt at beboere på plejehjem har behov for blødt og findelt mad.

Plejepersonale og ergoterapeuter sikrer at beboere på plejehjem tilbydes den korrekte konsistens, så man får den bedst mulige måltidsoplevelse.

(På billedet ses 3 stykker smørrebrød med æg, rejer, mayonnaise og dild. Smørrebrødet er i 3 forskellige konsistenser)

Måltidsråd

Vi laver mad til mange mennesker og jeres meninger er vigtige for os, fordi det hjælper os med at sikre høj kvalitet samt tilpasse menu og udvalg.

To gange årligt holder vi måltidsråd på hvert plejehjem. Her mødes beboere sammen med repræsentanter fra Køkken Ballerup og de kostansvarlige fra plejehjemmet. På måltidsrådene kan beboere give tilbagemeldinger omkring maden samt stille spørgsmål til køkkenpersonalet og fortælle menuønsker.

Nyhedsbreve

Hver måned udsender Køkken Ballerup et nyhedsbrev til beboere på plejehjemmene. Find de 3 seneste eksemplarer her:

Nyhedsbrev, juni 2024

Nyhedsbrev, maj 2024

Nyhedsbrev, april 2024

Gæster til spisning

 

Får du en gæst på besøg?
Det er altid muligt at invitere en gæst til at spise sammen med dig i hverdagen. Praktisk foregår det ved, at plejepersonalet giver besked til Køkken Ballerup så hutigt som muligt, men senest hverdagen før kl. 12.
Maden betales via din månedlige afregning og gæstens mad leveres sammen med afdelingens øvrige mad.

Gæster til festlige arrangementer og højtider
Får du en eller flere gæster på besøg til påskefrokost, julefrokost eller i juledagene, så skal vi vide besked i god tid. Typisk er der tilmeldingsfrist 2-3 uger i forvejen, men snak med plejepersonalet om tilmelding ved aktuelle arrangementer. 

Privat arrangement i plejehjemmets cafe
Ønsker du at invitere mange gæster til din fødselsdag, kan du muligvis låne plejehjemmets café. Læs mere her: Lån af plejehjemmets café til private arrangementer

Velkommen til nye borgere

Når du flytter på plejehjem eller korttidsplads, tilmeldes du den fulde kostpakke. Det betyder at der er fuld forplejning.

Køkken Ballerup står for tilberedning af dagens kolde frokost og den varme aftenmenu, mens afdelingens plejepersonale står for tilberedning af morgenmad og anretning af alle dagens hoved- og mellemmåltider. 
Se hvilke valgmuligheder der er til morgenmad og mellemmåltider her: Menukort - valgmuligheder fra Køkken Ballerup

Køkken Ballerup har udarbejdet en folder som kort præsenterer køkkenets koncept, tilbud og muligheder. Denne folder udleveres til borgere ved indflytning på plejehjem i Ballerup kommune.
Er du interesseret i at læse om disse muligheder, kan folderen læses her: Mad og måltider - når du flytter på plejehjem