For plejehjemsbeboere

Maden på plejehjem og korttidspladser

Vi tilbereder god, klassisk dansk mad af årstidens råvarer. Vi har samtidig fokus på ernæring til småtspisende og mad i forskellige konsisterser, så alle beboere uanset deres tygge-synkefunktion, kan tilbydes et nærende og værdigt måltid

Madens smag

I køkkenet smager vi altid maden til inden den serveres. Alligevel er der stor forskel på hvad vi kan lide og hvordan vi oplever madens smag. Det skyldes blandt andet at vi med alderen ændrer smagsopfattelse pga. svækket sanser, medicin, tørre slimhinder mm.
For at sikre at alle beboere får bedst mulig smagsoplevelse, er der mulighed for at smage maden til ved bordet ved at tilsætte noget surt, sødt, salt, umami eller stærkt. Det kan fx være agurksalat, rødbeder, citronsaft, soyasauce, engelsk sauce, ketchup, sennep, chilisauce.

 

Er der udvalgte fødevaregrupper, som beboere ikke ønsker at spise, er det muligt at fravælge disse, og i stedet få serveret en anden fødevare. Følgende fødevaregrupper kan fravælges: fisk inkl. skaldyr, indmad, grisekød, lammekød, alt kød, ris, pasta.

Hvis beboere ønsker vegetarisk mad, er det muligt at tilvælge fisk og fjerkræ til den vegetariske menu.

Madens konsistens

Vi ønsker at alle beboere oplever trygge og værdige måltid, uanset tygge- og synke funktion. Vi arbejder for at maden ser appetitlig og indbydende ud, ligegyldig hvilken konsistens maden er tilberedt i.

Vi tilbyder dagligt smørrebrød, varm mad og kage i tre forskellige konsistenser: almindelig konsistens - blød konsistens - gratinkonsistens. Derudover er der mulighed for at få supper og smoothies i cremet konsistens, hvis der er behov for det. 

Undersøgelser viser at op imod 87% af alle beboere på plejehjem i Danmark, har svært ved at tygge og/eller synke maden. Det betyder, at det er helt normalt at beboere på plejehjem har behov for blødt og findelt mad.

Plejepersonale og ergoterapeuter sikrer at beboere på plejehjem tilbydes den korrekte konsistens, så man får den bedst mulige måltidsoplevelse.

Nyhedsbreve

Hver måned udsender Køkken Ballerup et nyhedsbrev til beboere på plejehjemmene. Find de 3 seneste eksemplarer her:

Nyhedsbrev, september 2022

Nyhedsbrev, august 2022

Nyhedsbrev, juli 2022

Velkommen til nye borgere

Når du flytter på plejehjem eller korttidsplads, tilmeldes du den fulde kostpakke. Det betyder at der er fuld forplejning.

Køkken Ballerup står for tilberedning af dagens kolde frokost og den varme aftenmenu, mens afdelingens plejepersonale står for tilberedning af morgenmad og anretning af alle dagens hoved- og mellemmåltider. 
Se hvilke valgmuligheder der er til morgenmad og mellemmåltider her: Menukort - valgmuligheder fra Køkken Ballerup

Køkken Ballerup har udarbejdet en "Beboerhåndbog" som kort præsenterer køkkenets koncept, tilbud og muligheder. Denne håndbog får alle der flytter ind på plejehjem i Ballerup kommune udleveret.
Er du interesseret i at læse om disse muligheder, kan håndbogen læses her: Køkken Ballerups Beboerhåndbog

Det er altid muligt at invitere en gæst til at spise sammen med dig i hverdagen. Praktisk foregår det ved, at plejepersonalet giver besked til Køkken Ballerup senest hverdagen før kl. 12. Maden betales via borgers månedlige afregning og gæstens mad leveres sammen med afdelingens øvrige mad.